Tietopaketti sarjasta

Like sands through the hourglass, so are the Days of Our Lives

Kuin tiimalasin hiekka ehtyy, on elämämmekin Päivien viemää

Amerikkalainen saippuasarja P√§ivien viem√§√§ (Days of Our Lives) sijoittuu keksittyyn Salemin kaupunkiin. Sarjassa keskityt√§√§n Hortonien ja Bradyjen perheeseen. Muita keskeisi√§ perheit√§ ovat Kiriakisit, Robertsit, Blackit, Carverit, Johnsonit ja ilke√§t DiMerat. P√§ikk√§rit on tunnettu hurjista juonenk√§√§nteist√§√§n, joihin kuuluu sarjamurhaajia, vauvojen vaihtumista, pahan valtaamia salemilaisia, “Kuka lapsen is√§ on?” – juonenk√§√§ntesit√§ ja muistinmenetyksi√§. Sarja on suhteellisen kuuluisa aivopesuista, joiden takana ovat yleens√§ DiMerat. Hahmot palaavat kuolleista toistuvasti. Sarjaan kuolleista palanneita ovat mm. Roman Brady, Marlena Evans, Hope Brady, Steve Johnson, Jack Deveraux ja Stefano DiMera.

Hahmot ja isot juonikuviot

Hortonit

Alice Horton on Hortonien perheen rakastettu matriarkka. Hänen miehensä on tri Tom Horton, jota esitti MacDonald Carey aina kuolemaansa asti vuoteen 1994. Heillä on viisi lasta: Bill, Mickey, Tommy, Addie ja Marie. Maggie, Hope, Shawn-Douglas, Lucas, Jennifer, Nick ja Jeremy ovat sarjan muita Hortoneita. Vaikka Lucasin sukunimi on Roberts, hänen isänsä on Bill Horton. Addie Williams on sekä Julie Williamsin että Hopen äiti. Addie kuoli rekkaonnettomuudessa, kun Hope oli lapsi. Julie on siis sekä Hopen äitipuoli että sisarpuoli.

Bradyt

Shawn ja Caroline ovat Bradyjen perheen pää. Heillä on kuusi lasta: Roman, Kimberly, Kayla, Bo, Frankie ja Max. Vaikka on Bon biologinen isä on Victor Kiriakis, Bo pitää Shawnia oikeana isänään. Shawn ja Caroline adoptoivat Frankien ja Maxin, jotka olivat orpoja. Bradyt ovat aina olleet riidoissa DiMeroiden kanssa, hyvä vastaan paha tappelussa.

John Black

Drake Hogestyn aloitti sarjassa esittämällä Roman Bradya vuonna 1986. Romanin selitettiin käyneen kauneusleikkauksessa ja menettäneen muistinsa kiitos Stefanon aivopesun. Wayne Northrup, alkuperäinen Roman, palasi sarjaan vuonna 1991, mutta sarja halusi pitää myös Draken mukana. Draken esittämä hahmo muuttui John Blackiksi. Hän ja Deidre Hallin esittämä Marlena muodostavat yhden saippuoiden tunnetuimmista superpareista.

Bo ja Hope Brady

Bo ja Hope ovat säilyneet yhtenä saippuoiden suosituimmista superpareista vuodesta 1983 asti. Peter Reckell ja Kristian Alfonson näyttelivät yhden tunteellisimmista ja kauheimmista juonenkäänteistä, kun heidän hahmonsa menettivät poikansa, Zackin, auto-onnettomuudessa. Chelsea, Bon ja Billien tytär, ajoi hänen päälleen uuden vuoden aattona 2005. Hope synnytti pienen tytön, Ciaran, melkein vuosi myöhemmin. Bolla ja Hopella on myös aikuinen poika, Shawn-Douglas. Shawnilla on oma tytär, Claire, Belle Blackin kanssa. Peter ja Kristian voittivat palkinnon vuonna 2002 Amerikan suosituimpana parina.

Samantha Brady Roberts DiMera

Kenties pahamaineisin Brady koko sarjan historiassa on Samantha Jean Brady Roberts, joka tunnetaan my√∂s Samina. H√§n on Roman Bradyn ja Marlena Evansin tyt√§r. Siit√§ asti, kun h√§n n√§ki Johnin ja Marlenan rakastelevan Titanin p√∂yd√§ll√§, mik√§ johti Bellen syntym√§√§n, h√§n on kirist√§nyt ihmisi√§, kidnapannut vauvoja, vaihtanut DNA-tuloksia, juoninut, valehdellut ja sekaantunut muihin kunniattomiin tekoihin. Samia esitt√§v√§st√§ Alison Sweeneyst√§ on tullut yksi saippuoiden rakastetuimmista pahiksista. Alison voitti palkinnon Amerikan suosituimpana pahiksena vuonna 2002. Yksi h√§nen ikimuistoisimmista juonenk√§√§nteist√§√§n oli se, kun h√§net tuomittiin syytt√∂m√§n√§ Franco Kellyn murhasta, kiitos h√§nen vihamiehens√§ Kate Robertsin juonien. Lucas pelasti h√§net kuolemantuomiolta tunnustamalla tekonsa. Sami on taas mukana yhdess√§ “Kuka on lapsen is√§?”-juonikuviossa, EJ:n raiskattua h√§net samaan aikaan, kun h√§n oli yhdess√§ Lucasin kanssa. Vaikka Sami on k√§√§nt√§nyt uuden lehden el√§m√§ss√§√§n, h√§n ajautuu silti omituisiin tilanteisiin.

Salemin sarjamurhaaja

Yksi kiistanalaisimmista juonista tapahtui vuosina 2003-2004, kun Salemissa riehui sarjamurhaaja. Usea hahmo sai surmansa, kiitos p√§√§k√§sikirjoittaja James E. Reillyn. Fanit raivostuivat, mutta katsojaluvut nousivat silti. Fanien painostuksen takia “kuolleet” hahmot palasivat sarjaan. He olivat loukussa Salemista tehdyll√§ kopiosaarella, jonka omistivat DiMerat.

Muutamia faktoja

‚ÄĘ P√§ivien viem√§√§ alkoi Amerikassa 8. joulukuuta 1965. Suomeen sarja rantautui 11. elokuuta 2003 vuoden 2001 jaksoilla.
‚ÄĘ Sarjan alkuper√§inen kesto oli puoli tuntia, mutta vuonna 1975 sarjasta tuli tunnin mittainen.
‚ÄĘ Sarjan 10,000 jakso n√§htiin 21. helmikuuta 2005 Amerikassa, Suomessa kyseinen jakso n√§htiin 19. hein√§kuuta 2007 .
‚ÄĘ Sarjaa kuvataan Kalifornian Burbankissa NBC:n studioilla.
‚ÄĘ Frances Reid (Alice) on sarjan ainut alkuper√§isn√§yttelij√§, joka on ollut mukana ensimm√§isest√§ jaksosta asti.
‚ÄĘ Days of Our Lives (DOOL) muissa maissa:

Des jours et des vies ‚ÄĘ Ranska
Dingen des levens ‚ÄĘ Belgia
Horton-sagaen ‚ÄĘ Tanska
I gode og onde dager ‚ÄĘ Norja
Meres agapis ‚ÄĘ Kreikka
P√§ivien viem√§√§ ‚ÄĘ Suomi
V√•ra b√§sta √•r ‚ÄĘ Ruotsi
Zeit der Sehnsucht ‚ÄĘ Saksa
Zile din viata noastra ‚ÄĘ Romania

Alkutekstit

Sarjan alkutekstit ovat muuttuneet vuosien saatossa. √Ą√§ne√§ kuullaan edesmennytt√§ Macdonald Careya (Tom Horton).

1965 – 1972

Sarjan aloitus on pysynyt melko samanlaisena alusta asti. Alussa näytetään tiimalasia, jonka hiekka valuu hitaasti kohti pohjaa. Taustalla näkyy pilviä ja sininen taivas. Vuonna 1966 keskityttiin koko tiimalasin sijaan, sen alaosaan, jossa hiekka valuu tunnuslaulun soidessa.

1972 – 1985

Tuttu fontti tuli käyttöön vuonna 1972. Teksti on kirjoitettu kellertävällä Times New Roman-fontilla. Alussa luki myös Copyright 1972 by Corday Productions, Inc. Teksti hämäsi katsojia, koska se pysyi samana aina vuoteen 1985 asti.

1985 – 1993

Ei suurta eroa edelliseen. Ainoastaan tekijänoikeusteksti poistui alareunasta.

1993 –

Vuonna 1993 koko alku uudistui. Vanha tiimalasi korvattiin tietokoneella tehdyll√§, my√∂s musiikki ja √§√§niefektit uudistettiin.T√§ss√§ versiossa tiimalasi py√∂rii hitaasti ja kuva alkaa keskitty√§ alapuolen aamunkoittoon. Kun aurinko nousee, keskitys loittonee ja katsoja koko tiimalasin ja sarjan nimen ilmestyv√§n ruudulle musiikin soidessa taustalla. Taustan pilvet muuttavat muotoaan alun aikana. Nykyinen versio kest√§√§ n. 30 sekuntia, kun koko versio kest√§√§ n. 3¬Ĺ minuuttia. Alusta on olemassa my√∂s versio, jossa ei kuulla MscDonald Careyn √§√§nt√§. Alusta on olemassa my√∂s lyhyt versio, jota k√§ytet√§√§n kun ohjelma-aika uhkaa ylitty√§.