Menneisyys

Ensimmäinen jakso

Jaksossa keskityttiin teini-ikäiseen Julie Olsoniin, joka varasti minkkiturkin tavaratalosta ja valehteli nimekseen Julie Horton. Tohtori Tom Horton ja hänen poikansa Mickey joutuivat menemään poliisiasemalle selvittämään asian. Kotona Tomin vaimo, Alice, murehti sitä, että kaikki hänen lapsensa jättävät hänet: hänen tyttärensä Marie oli menossa naimisiin Tony Merrittin kanssa.

60-luku

Alussa, kun tarina ei keskittynyt Tomiin ja Aliceen, heidän lastensa rakkauselämä oli esillä. Heidän tyttärellään Addiella, joka oli naimisissa Ben Olsonin kanssa, oli ongelmia kapinallisen tyttärensä Julien ja poikansa Stevenin kasvatuksessa. Kuolleeksi luultu Tom Horton Jr. tuli kotiin arpisten kasvojen ja uuden henkilöllisyyden kanssa. Tomin sisko Marie ei tiennyt asiasta, joten hän rakastui omaan veljeensä. Kun he saivat tietää totuuden, häpeästä kärsivä Marie meni luostariin. Tomin ja Alicen toiset lapset, Bill ja Mickey, taistelivat ihastuttavan Laura Spencerin huomiosta.

70-luku

Bill/Laura/Mickey kolmiodraama kesti melkein vuosikymmenen. Tarina alkoi, kun väliaikaisesti sekopäinen Bill Horton raiskasi Lauran ja saattoi hänet raskaaksi. Laura yritti saada lapsen näyttämään miehensä Mickeyn lapselta, mutta lopulta Mickey paljastui steriiliksi. Samalla paljastui heidän poikansa Mike Hortonin oikea isä. Mickey lähti kaupungista ja monien käänteiden kautta sai muistinmenetyksen, ja alkoi kutsua itseään Marty Hanseniksi. Muistinmenetyksen aikana hän tapasi haavoittuneen maalaistytön Maggie Simmonsin  ja rakastui häneen. Loppujen lopuksi Mickey sai muistinsa takaisin ja palasi Salemiin Maggien kanssa. Sillä välin Laura ja Bill olivat avioituneet ja saanet toisen lapsen: Jenniferin.

Toinen kuuluisa 70-luvun suhde ja avioliitto oli Julie Olsenin ja Doug Williamsin välillä. He tapasivat, kun Doug esiteltiin Bill Hortonin sellikaverina. Bill oli tuomittu Tommy Hortonin vaimon, Kittyn, taposta. Vankilassa Bill vahingossa paljasti Dougille, että Susan on saamassa ison perinnön miehensä kuoltua (Susan oli tappanut miehensä, mutta hän sai rahat, koska hänen todistettiin  olleen väliaikaisesti sekaisin). Päästyään pois vankilasta Doug suunnitteli juonivansa osan Susanin rahoista. Susan ei halunnut olla mukana juonessa  vaan sai Dougin tapailemaan vihollistaan Julieta. Mietittyään asiaa hän tajusi, ettei hän voinut maksaa Dougille Julien tapailemisesta. Doug sanoi, että on liian myöhäistä perääntyä. Ajan kuluessa Doug kuitenkin rakastui Julieen.

Dougilla ja Juliella oli ongelmia, koska Doug oli mennyt aiemmin naimisiin hänen äitinsä Addien kanssa (aluksi Doug halusi vain rahaa, mutta sitten hän rakastui Addieen. Hän kuitenkin rakasti edelleen myös Julieta. Addien leukemia lujitti heidän suhdettaan, ja hän synnytti lapsen nimeltä Hope ollessaan koomassa. Addie oli yli nelikymppinen ja luuli vaihdevuosien alkavan, mutta toisin kävi. Pian sen jälkeen Addie kuoli; rekka törmäsi häneen, kun hän työnsi lastenrattaita. Doug ja Julie eivät senkään jälkeen voineet vapaasti olla pari. Julie oli rakkaudettomassa avioliitossa Bob Andersonin kanssa. Vaikka Julie ei halunnut naida häntä, Bob antoi hänelle turvaa. Lopulta Doug kyllästyi ja palasi ex-vaimonsa Kimin luo (Kim huijasi hänet luokseen sanomalla, että avioliitto oli vielä voimassa). Doug joutui auto-onnettomuuteen ja Julie riensi hänen rinnalleen. Julie erosi nopeasti Bobista, jotta hän ja Doug pääsisivät naimisiin muutamassa viikossa.

Sarjaan saapui uusi irlantilais-katolinen perhe Bradyt, kun ohjelmasta tuli tunnin mittainen. Perheeseen kuuluivat Shawn ja Caroline Brady sekä osa heidän lapsistaan: Bo ja Roman. Sarjassa alettiin keskittyä myös suosittuihin tohtori-hahmoihin.

Tri Marlena Evansista tuli pian sarjan sankaritar. Hän aloitti romanssin asianajaja Don Graigin kanssa. Heillä oli poika D.J, joka koki kätkytkuoleman. Kun avioliitto Donin kanssa päättyi Marlenasta tuli Salemin murhaajan silmätikku. Murhaajan huomion vuoksi Roman Brady muutti Marlenan luo. Vastakohdat viehättivät ja romanssi alkoi. Se ei kuitenkaan ollut pitkä, koska murhaajan nähtiin tappavan Marlena. Pian kuitenkin paljastui, että kuollut olikin Marlenan ilkeä kaksoissisar Samantha. Roman ja Marlena saivat toisensa takaisin.

Vuosikymmen päättyi Billin ja Lauran poistumiseen sarjasta. Bill alkoi pettää Lauraa, josta oli tullut mielisairas jouduttuaan salaamaan poikansa Miken isyyttä Billiltä. Lauran hermoromahdus kasvoi hitaasti. Se huipentui siihen, että Laura pakotti tyttärensä Jenniferin lähtemän yksin bussilla, jotta Laura voisi yrittää hirttää itsensä. Laura joutui mielisairaalaan ja meni katatoniseen tilaan. Bill poistui häpeällisesti kaupungista. Heidän tyttärensä Jennifer lähetettiin sisäoppilaitokseen.

Billin ja Lauran poistuminen oli osa vaihtoa, jota sarjassa tehtiin ystävänpäivän aikaan. Sarjasta poistuivat Bob Anderson, Brooke Hamilton, Margo Horton, Linda Anderson, Phyllis Curtis ja Robert LeClair. Ohjelmalle tehtiin muodonmuutos, jonka mukana sarjaan tuli yhdeksän uutta henkilöä.

80-luku

Toisen sarjan ”superpari”-ilmiö otettiin mukaan, ja Bosta ja Hopesta tehtiin pari. Myös uudet henkilöt Steve Johnson (eli ”Patch”, nimi johtuu hänen silmälapustaan, jonka hän sai menetettyään toisen silmänsä) ja Kayla Brady saivat suosiota.

Jack Deveraux oli poliittisesti kunnianhimoinen lehtitoimittaja rikkaasta perheestä. Hän pilasi Patcin ja Kaylan suhteen. Jack nai lopulta Kaylan terveysongelmiensa ajaksi. Ne melkein tappoivat hänet. Jackin ja Patchin välillä vallitseva riita sai uuden käänteen, kun Jack paljastui Patchin kauan sitten kadonneeksi veljeksi. Paljastus aiheutti Jackille masennuksen, koska hän joutui miettimään uutta identiteettiään. Sillä aikaa Kayla aloitti suhteen Patchin kanssa Jackin selän takana. Kun suhde paljastui, Jack raiskasi vaimonsa. Kayla kertoi asiasta Patchille, joka hyökkäsi Jackin kimppuun läheisen rakennuksen katolla. Tappelussa Patch pudotti Jackin katolta. Putoaminen aiheutti vakavia vahinkoja Jackin munuaisille. Patch päätti antaa Jackille toisen munuaisensa. Kayla ja Jack erosivat pian, ja Patch ja Kayla saivat toisensa.

Jack oli äärimmäisen hankala hahmo, jonka pimeää puolta täydensi pelko uudesta identiteetistä, kun hän sai tietää olevansa adoptoitu. Myös Kaylan raiskaus painoi hänen mieltään. Jack taisteli syyllisyyden kanssa monia vuosia.

Kun suosio kasvoi, alettiin taas keskittyä Hortonin perheeseen. Lauran ja Billin tytär Jennifer tuli takaisin villinä teininä, joka asui Tom ja Alice Hortonin luona. He tarjosivat tytölle vakaan kodin, jota hänen vanhempansa eivät voineet tarjota. Jennifer aloitti pian ystävyyden uuden hahmon Frankie Bradyn kanssa. Frankie oli teini-ikäinen. Shawn ja Caroline Brady olivat laillisesti adoptoineet hänet. Jenniferistä ja Frankiesta tuli pian pari, mutta erosivat kirjoittajien keksiessä idean Jenniferistä ja Jackista. Heillä oli pitkä suhde Jenniferin ”lunastettua” Jackin. Frankie paljastui eurooppalaiseksi aateliseksi, ja hän muutti Afrikkaan Shanen tyttären Even kanssa.

Toinen lisä 80-luvulla oli kaksi uutta perhettä: DiMerat ja Kiriakisit. Juonet kertoivat poliisiarvoituksista ja vakoilijaseikkaluista. Samalla luotiin keksitty vakoojatoimisto ISA (International Security Alliance) taistelemaan etäälle ulottuvia rikollisliitoja, jotka koostuivat Kiriakiseista ja Dimeroista, vastaan. Paljastui, että Roman Brady, Shane Donovan, John Black, Steve Johnson ja Bo Brady, ovat palvelleet joskus ISA:ssa.

Kiriakiseja johti Victor Kiriakis, rikas kreikkalainen liikemies, jolla oli yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen varsinkin huumeisiin, prostituutioon ja ala-ikäisten erotiikkafilmeihin. Victorin rikolliset tekemiset ulottuivat Chicagoon, Miamiin, Napoliin, Italiaan ja Kreikkaan. Victor joutui jatkuvasti kahnauksiin Salemin poliisin ja ISA:n kanssa. Huolimatta hänen pahuudestaan, Victorilla oli synkkä salaisuus. Vuosia aiemmin Victorilla oli suhde Caroline Bradyn kanssa, joka johti Bo Bradyn siittämiseen. Paljastui, että Bo on Victorin poika. Se johti siihen, että Victor luopui rikollisuudesta. Paljastus aiheutti useita vuosia kestäviin ongelmiin Shawnin ja Carolinen välillä. Carolinen tytär Kim Brady ystävystyi Victorin kanssa saadakseen todisteita. Victor sai tietää hänen todelliset motiivinsa ja uhkasi tappaa hänen rakkaansa, Shane Donovanin, jollei hän eroaisi Shanesta ja naisi Victoria. Kim teki niin, mutta lähentyi pian Shanen kanssa, ja he pysyivät naimisissa useita vuosia.

Victorin juonet koskivat myös muita roistomaisia perheitä ja yksilöitä: mm. entistä ISA-agenttia ”Orpheusta”, Toscanoita (viinitilan omistanut perhe Napolista), Moroneita (mafiaperhe Napolista) ja Torreseja (perulainen perhe, joka johti ilkeää huumekartellia).

Victorin pehmetessä vuosien kuluessa, DiMerat säilyivät ilkeinä. Klaania johti patriarkka Stefano DiMera, joka 80-luvun alussa siirsi perheensä kotipaikastaan Roomasta, Italiasta Salemiin, Yhdysvaltoihin. Puoli-ylhäinen DiMera-perhe tähtäsi kansainväliseen rikosyhteisöön, joka tuntui kasvavan Bond-maisiin mittoihin vuosien kuluessa. He harrastivat kaikkea huumeista taidevarkauksiin, poliittisista salamurhista pieniin sotiin kehitysmaissa. Stefano myös inhosi Bradyja tuntemattomasta loukkauksesta, joka tapahtui menneisyydessä Dublinissa, Irlannissa. Siellä Dimerat omistivat tehtaan, jossa työskenteli monia Bradyja, myös nuori Shawn Brady. Juonittelevalla Stefanolla oli myös pakkomielle Marlenaan. Se vaikeutui kun paljastui, että Roman oli ollut aiemmin naimisissa Stefanon tytärpuolen, Annan, kanssa. Roman ja Anna saivat yhdessä tyttären: Carrien. Marlena ja Roman tulisivat saamaan kaksoset Samanthan (nimi peräisin Marlenan kuolleelta siskolta) ja Ericin (nimi hänen kuolleelta sedältään). Suunnitelma Romanin tuhoamiseksi johtaisi lopulta pitkään kestäneeseen juoneen, jossa mukana olisivat ”oikea” Roman Brady ja John Blackin esittämä Roman.

Roman Brady kuoli vuonna 1984 pudotessaan trooppisella Karibian saarella jyrkänteeltä sen jälkeen, kun Stefano oli ampunut häntä. Roman palasi Salemiin vuonna 1986. Selityksenä oli, että Stefano otti Romanin kiinni putoamisen jälkeen ja antoi hänelle välittömästi hoitoa. Hänet aivopestiin uskomaan, että hän oli yksi Stefanon salamurhaajista. Hän sai harjoitusta taistelulajeista ja kävi plastiikkakirurgilla saadakseen uudet kasvot (näin selitettiin myös Romanin näyttelijän vaihtuminen). Katsojat joutuivat arvailemaan oliko kyseessä oikea Roman. ”Romanin” ja Marlenan suhteesta tuli jälleen suosittu, ja he menivät uudestaan naimisiin. Marlenan ajateltiin kuolleen lentokoneen räjähdyksessä vuonna 1987. ”Roman” yritti aloittaa suhteen Diana Colevilleen. Lopulta hän alkoi seurustella menestyksekkäästi uuden hahmon, Isabella Toscanon, kanssa. Isabella oli rikollispomo Erneston tytär.

90-luku

Petoksen risteily oli suuri ja ikimuistoinen juoni. Juonessa sarjan suosituimmat hahmot olivat loukussa risteilyaluksella, jonka mukana oli myös kostonhaluinen Ernesto Toscano. Erneston suunnitelmana oli tappaa pois kaikki vihollisensa, varsinkin Victor Kiriakis ja ”Roman”. Mukana laivalla olivat myös Isabella Toscano, Bo Brady, Hope Brady, Jack Deveraux, Jennifer Horton ja sarjaan palannut Julie Williams. Houkuteltuaan vihollisensa laivalle, Ernesto tuhosi aluksen. Näin laivalla olleet haaksirikkoutuivat saarelle, jota hän ohjasi. Haaksirikkoutuneiden yrittäessä paeta saarelta, Jack ja Jennifer rakastelivat vihdoin läheissä luolassa. Sillä välin ”Roman” ja Bo sopivat riitansa kauan kestäneen jännitteen jälkeen (Bo oli mm. yhteistyössä Erneston kanssa saadakseen tietää, mitä Ernesto suunnitteli tekevänsä Victorille).

Lopulta kaikki pääsivät takaisin Salemiin paitsi Hope, joka ”kuoli” Erneston tiputtaessa hänet räjähtävässä luolassa olleeseen happoon. Myöhemmin paljastuii, että Ernesto oli vaihtanut Hopen DiMeroiden kanssa ja uhri oli samannäköinen Gina von Amberg. Hope aivopestiin apulaiseksi Stefanolle, joka käytti häntä ilkeän Gina von Ambergin (Gretan äiti) korvikkeena. Prinsessana, hän ja palkkasoturi, John Black, varastivat arvokkaita esineitä Stefanolle.

Palattuaan kotiin Bo alkoi flirtata uuden tohtorin Carly Manningin kanssa. Carlyn saapuminen loi uusia juonenkäänteitä. Carlyn lapsuudenystävät Jennifer (naimisissa Jackin kanssa) ja Frankie, joka julkistettiin Carlyn veljeksi, ja heidän sotansa uutta roistoa Lawrence Alamainia vastaan. Lawrence murhasi Nick Corellin avulla Patchin lokakuussa 1990. Nickin tappoi myöhemmin hetkellisesti hullu Jo Johnson (Patchin ja Jackin äiti). Patchin kuoltua Kayla, jolla oli romanssi entisen lankonsa Shanen kanssa, kirjoitettiin sarjasta ulos vuonna 1992.

Lawrence raiskasi Jenniferin, mikä aiheutti ongelmia hänen ja miehensä Jackin välille. Sillä välin Bo aloitti suhteen Carlyyn, jonka vanhemmat halusivat Carlyn naivan ilkeän Lawrencen.

Isabella ja ”Roman” menivät naimisiin, mutta avio-onnea ei kestänyt kauan, kun ”Romanin” vaimo Marlena Evans palasi kuolleista. Marlenan kuolema oli lavastettu, ja hän oli ollut Stefanon vankina. Myöhemmin paljastui, että hän oli kantanut Romanin kaksosia. Munasolu oli otettu entiseltä DiMeroiden työntekijältä Kate Robertsilta. ”Romanin” etsiessä Stefanoa koston vuoksi, paljastui toinen järkyttävä salaisuus. ”Roman” ei ollut oikeasti Roman, vaan oikea Roman oli myös ollut Stefanon vankina kuluneet vuodet.

”Roman” paljastui Stefanon palkkasoturiksi, John Blackiksi, jonka muisti oli tyhjennetty. Sitten hänet oli aivopesty luulemaan itseään Romaniksi rangaistuksena Stefanon pettämisestä.

Johnin tarina on vaihdellut vuosien aikana. Aluksi paljastui, että hän kuului rikkaaseen Alamainin perheeseen. Sitten hän oli pappi, jolle Stefanon rakastajatar oli uskoutunut. Lopulta paljastui, että John oli palkkasoturi, rikollinen ja jalokivivaras, joka työskenteli rikollisen prinsessa Gina von Ambergin kanssa. Vuosia myöhemmin paljastui, että John on Stefanon entisen vaimon Daphne Dimeran (Alamainin sisko) avioton poika. Marlena pääsi takaisin yhteen oikean Romanin kanssa. John ja Isabella juhlistivat suhdettaan ensimmäisen ja ainoan lapsensa Bradyn syntymällä. Brady nimettiin perheen mukaan, joka oli ottanut Johnin omakseen.

Paljon oli muuttunut siitä, kun Roman oli viimeksi kaupungissa. Johnin ja Isabellan onni ei kestänyt kauan, kun Isabellalla paljastui tappava syöpä. Toivuttuaan surusta John aloitti suhteen Marlenaan. Huippukohtana oli, kun  Marlenan ja Romanin tytär Sami yllätti heidät rakastelemassa Victor Kiriakisin uuden yrityksen Titanin pöydällä. Kun Marlena tuli raskaaksi, hän luuli lapsen olevan Romanin. Uskoa auttoi se, että Sami oli vaihtanut isyystestin tulokset niin, että Roman näyttäisi olevan isä. Sami paljastui, kun hän kidnappasi ja yritti myydä siskonsa Bellen (nimetty kuolleen Isabella Blackin mukaan). Roman ei voinut antaa anteeksi Marlenalle, joten hän häipyi kaupungista. Skandaali pakottii Marlenan kasvattamaan Bellen yksin, Johnin löytäessä lohtua uudelta sosiaalityöntekijältä, Kristen Blakelta. Sami ei koskaan antanut anteeksi Marlenalle ja Johnille Romanin pettämistä. Tämä laukaisi Samin pimeän puolen.

Uuden käsikirjoittajan mukana tulivat yliluonnolliset juonenkäänteet. Lawrencen ja Johnin hullu täti hautasi Carly Manningin elävältä. Carlyn ja Lawrencen vaikea suhde kääntyi rakkaudeksi, kun he saivat lapsen, Nicholasin. Perhe lähti kaupungista Eurooppaan. Jack jätti kaupungin päädyttyään rahattomaksi ja henkisesti kuolleeksi saatuaan tietää, että hänen tyttärellään Abbylla oli kemiallisista myrkyistä johtuva syöpä. Hän oli järjestänyt myrkyt hävitettäväksi vuosia aiemmin.

Jennifer siirtyi pian eteenpäin Stefanon salaperäisen holhokin, Peter Blaken, kanssa. Peter oli Johnin uuden rakkauden, Kristenin, veli. Jack palasi. Lisää draamaa toi Jenniferin kauan hoidossa olleen äidin Lauran palaaminen. Laura epäili Peteriä, joten Peter maalautti hänen toimistonsa myrkyillä, jotka lähettivät Lauran toipumaan. Ollessaan vieroituksessa hän makasi Jackin kanssa — he eivät tunteneet toisiaan, koska he eivät olleet koskaan tavanneet ja käyttivät valenimiä. Jack ja Jen palsivat lopulta yhteen, mutta heidän oli pakko lähteä kaupungista välttelläkseen Peteriä. Häneen oli ruiskutettu tauti, joka aiheutti hulluutta ja voimakkuuden kasvua. Vuoden päästä Peter pidätettiin,  ja Jack, Jennifer ja Abby saivat taas toisensa ja lähtivät Afrikkaan vuonna 1998.

Sarjaan alkoi tulla enemmän nuoria. Sami Bradyn lisäksi tulivat hänen sisarpuolensa Carrie sekä velipuolet Lucas Roberts ja Austin Reed. Lucas oli Kate Robertsin ja Bill Hortonin (tuli muistelmissa takaisin sarjaan aiheuttaen Lauralle hermoromahduksen) lapsi. Austin ja hänen sisarensa Billie olivat Katen aiemmasta avioliitosta, joka sai Katen jättämään lapsensa pahoinpitelevälle isälle. Austin oli nyrkkeilijä, jonka alkamassa oleva suhde Carrieen kärsi kolauksen, kun rikollinen heitti happoa Carrien kasvoille.

Pian Austinin, Samin, Carrien ja Lucasin välille tuli rakkausdraama. Sami oli hullaantunut nuoreen mieheen nimeltä Alan, joka halusi hänen siskonsa. Alan raiskasi Samin, ja lopulta Sami ampui häntä kiveksiin, mikä kuohitsi hänet. Tästä tuli pian kaupungin skandaali, ja valmiiksi vaikeuksissa oleva Sami nolattiin, mikä teki hänestä entistä manipuloivemman ja itsetuhoisamman. Austin oli hänelle kiltti, ja Sami kehitti pakkomielteen häneen. Sami huumasi ja vietteli Austinin vain juostakseen hänen talostaan, kun Austin alkoi kutsua Samia ”Carrieksi”. Sami ajautui Lucasin syliin. He päätyivät harrastamaan seksiä, päästäkseen yli sydänsuruistaan, jotka Austinin ja Carrien suhde oli aiheuttanut. Vivianin avulla Sami sai Austinin uskomaan, että hän on Samin lapsen isä ja yritti saada hänet naimisiin kanssaan. Sillä välin Lucas käytti velipuoltaan Mike Hortonia erottaakseen Austinin ja Carrien. Miken piti varastaa Carrie Austinilta. Totuus nuoren Willin isästä paljastui, mikä johti Austinin ja Carrien häihin. Lucas julkisti ikuisen vihansa Samia kohtaan, koska hänellä oli ongelmia oman poissaolevan isänsä kanssa. Silloin syntyi yksi Salemin legendaarisimmista kilpailuista Katen ja Samin välille. Kate oli vihainen, koska Sami oli manipuloinut hänen poikiaan.

Sarjaan palasi myös Stefano, joka meedio tyttöystävänsä Celeste Perraultin avulla kidnappasi Johnin ja Marlenan. He pääsivät pakenemaan muistinmenetyksestä kärsivän Hopen avulla. DiMera oli pitänyt Hopea vankina hänen poissaolonsa ajan. Ginaksi itseään luulevan Hopen paluu aiheutti ongelmia Bon ja hänen uuden tyttöystävänsä Billien välille. Hope julistettiin taas kuolleeksi, kun useat tapahtumat aiheuttivat sen, että Hope ja Gina eivät voineet olla sama henkilö. Billie ja Bo menivät lopulta naimisiin ja ”Gina” tapaili Mikea jonkun aikaa, vaikka heidän välillään oli enemmänkin tuttavallisuutta kuin romantiikkaa. Lopulta Hope sai muistinsa takaisin, mikä aiheutti eron Bon ja Billie avioliitolle, koska Bo ja Hope olivat vielä laillisesti naimisissa. Antaakseen Bolle tilaa tutkistella tunteitaan äskettäin palannutta vaimoaan kohtaan, Billie lähti Eurooppaan. Billie palasi lopulta ja tuli raskaaksi Bolle. Lapsi vaikutti olevan kuollut. Äskettäin kuitenkin paljastui, että Dimeran kätyrit antoivat lapsen toisen perheen kasvatettavaksi.

Tony Dimera palasi sarjaan vuonna 1993 hoitamaan sairasta Stefanoa ja naidakseen pitkäaikaisen rakastettunsa Kristenin. Tony oli sopinut riitansa Stefanon kanssa. Tony kuvattiin päähenkilöksi, joka halusi laillistaa Dimeroiden liiketoimet. Muutaman ongelman jälkeen Tony saattoi naida Kristenin, joka loppujen lopuksi jätti hänet John Blackin takia. Tonylla oli tappava verisairaus ja hän hyväksyi roolin oikeana Dimerana, joka päätti saada kostonsa. Hänellä oli suunnitelma tappaa itsensä ja lavastaa John syylliseksi hänen murhastaan. Myöhemmin paljastui, että Tony oli vaipunut koomaan ja Andre oli se, joka oli tappanut itsensä.

Seuraavaksi uusi käsikirjoittaja keksi juonen, jossa Saatana otti Marlenan haltuunsa. Stefano sai pääsyn hänen asuntoonsa kiristämällä hänen naapuriaan Mike Hortonia. Useat ongelmat häiritsivät Salemia ja Marlena alkoi terrorisoida kaupunkia tuhoamalla kristillisiä symboleja ja kaikkea jouluun liittyvää. Yrittäessään varastaa Johnin (tässä vaiheessa hän oli pappi) sielun, Marlena muuntautui Kristeniksi ja Isabellaksi vietelläkseen hänet. Muissa demonisissa käänteissä Marlena muuntautui leopardiksi ja hänet nähtiin levitoimassa useita kertoja. Caroline, Kristen, John ja monet muut Marlenan ystävät ottivat osaa manaamiseen, joka näytti tappavan Marlenan. Lopussa Marlena kuitenkin pääsi vapaaksi Saatanan otteesta  Johnin rakkauden avulla. John jätti pappiuden ja yritti aloittaa uudestaan suhteen Kristeniin. Kristen oli valitettavasti mennyt naimisiin Tony Dimeran kanssa päästäkseen eroon tunteista, joita Isä Johnilla saattoi olla häntä kohtaan. Kristenin rakkautta Johniin testattiin, kun hänen aviomiehensä Tony, jolla uskottiin olevan tappava verisairaus, lavasti Johnin hänen murhastaan. Tonyn näytettiin lavastavan Johnin itsemurhasta, joka myöhemmin paljastui Tonyn serkuksi Andreksi, jolle oli uskoteltu, että hänelle oli sama verisairas kuin Tonylla. Marlena ei koskaan luopunut toivosta Johnin suhteen ja auttoi todistamaan Johnin syyttömyyden, vaikka Kristen luopui hänestä.

Kristen ja John jatkoivat romanssiaan, kumpikaan ei tiennyt Marlenan tunteiden Johnia kohtaan palanneen. Kristen tuli lopulta raskaaksi, suututtaen Stefanon. Kostoksi Johnille, Stefano kidnappasi Johnin ja vei hänet Pariisiin vastaamaan vääryydestä, jota hän teki Tonya kohtaan. Stefanon apulaiset totesivat Johnin syylliseksi, mutta hänen päätään ei katkaistu kiitos hänen tätinsä Vivianin, jolla oli suhde Stefanoon. Stefanon luultiin kuolleen maanalaisessa räjähdyksessä kuten Kristenin äidin, Rachelin. Kristen menetti vauvansa ja sai tietää Marlenan tunteista. Suojellakseen suhdettaan Johniin, Kristen ei kertonut kenellekään vauvan menetyksestä. Hän pyysi jopa Stefanon apua valheen kanssa. Uhkaamalla vauvansa vaarallisella tilalla, Kristen piti Marlenan hiljaisena tunteistaan. Kristen vajosi syvemmälle ja syvemmälle pahuuteen ja Stefano esitteli hänet Susan Banksille. Susan oli sivistymätön, raskaana oleva kurpitsa, joka näytti Kristeniltä (huonojen hampaiden kanssa). Hän sai Johnin vakuuttuneeksi, että hän on Kristen Vivianin avulla (Stefano pakotti hänet auttamaan). Selvisi, että Susan oli osa kolmosista. Hänellä oli sisko Mary Moira ja veli Thomas. Saatuaan selville Kristenin petoksen, Marlena joutui lukituksi salaiseen huoneeseen Dimeran kartanon viinikellarissa. Siellä häntä pidettiin, kunnes Stefano sai taas loihdittua hänet. Kristen oli pian samassa tilanteessa, kun Susan muutti mieltää ja lukitsi hänet Marlenan kanssa. Susan yritti naida Johnin Elvis-tyylisissä häissä, mutta Marlena ja Kristen pääsivät pakoon huoneesta ja kaikki paljastui. John jätti Kristenin, mutta ei heti palannut Marlenan luo. Susan lähti kaupungista ja rakastui englantilaiseen Edmundiin. Kristen sai lisää vihollisia Salemissa, mm. Marlenan, Johnin, Laura Hortonin, Vivianin, Celesten, Susanin ja Edmundin. Kristenin eloton ruumis löytyi uima-altaasta ja selvisi, että Edmund oli vahingossa hukuttanut hänet. Monien käänteiden myötä selvisi, että uhri ei oikeasti ollut Kristen vaan Susanin pillereitä popsiva sisko Penelope Tate. Kristenin näytettiin pukeutuneen vanhaksi mieheksi elämässä kohtaloa, jonka hän halusi Susanin kärsivän. Susanin ja Edmundin annettiin lähteä kaupungista vuonna 1998. Marlena ja John myönsivät lopulta todelliset tunteensa ja valmistautuivat menemään naimisiin. Roman oli  vakavasti sairas ja Marlenan ja Johnin täytyi peitellä suhdettaan, jotta Marlena voisi teeskennellä rakastavansa Romania.

Mike ja Carrie rakastuivat toisiinsa ja lähtivät kaupungista yhdessä Israeliin vuonna 1999. Ilkeästä Vivianista tuli koominen ja hän lähti kaupungista vuonna 2000 palvelijansa Ivan Maraisin kanssa. Lucas ja Sami taistelivat Willin huoltajuudesta. Taistelu päättyi, kun Victor pakotti Lucasin ja Katen antamaan täyden huoltajuuden Samille vastineeksi kaikesta kiristysmateriaalista, jota Samilla oli. Austinin ja Gretan romanssinpoikanen päättyi Eedenin puutarha-virtuaalitodellisuuteen. Austin suostui lopulta naimaan Samin, mutta jätti hänet alttarille saatuaan tietää, että Sami oli valehdellut sanoessaan Lucasin lyöneen Williä.

Stefano aivopesi Hopen taas Ginaksi ja palautti Johnin muistot saadakseen heidät valtaansa. Tämä johti siihen, että John ja Hope rakastelivat sukellusveneessä. Oikea prinsessa Gina tuli esiin ja kaappasi Hopen. Bo pelasti hänet lopulta.

2000-

Hope sai tietää olevansa raskaana ja luuli ensin lapsen olevan Johnin. Lopulta Bo kuitenkin paljastui isäksi. Hopen ja Bon huolet eivät kuitenkaan vielä päättyneet siihen, vaan heidän lapsensa oli vaihdettu Lexie Carverin adoptiolapsen kanssa. Lexie teki kaikkensa saadakseen pitää lapsensa, mutta totuus selvisi. Lexien lapsen isä Glenn tuli vaatimaan lastaan takaisin. Hänen lapsensa oli kuitenkin Bolla ja Hopella. Hope ja Bo joutuivat jättämään surulliset jäähyväiset pojalleen. Lohtua heille toi heidän oman biologisen lapsensa takaisin saaminen Lexieltä. Lexien tehdessä kaikkensa pitääkseen lapsensa, hän joutui isänsä vaikutuksen alaisuuteen. Stefanon paettua kaupungista, Lexie johti Dimeroita jonkin aikaa. Lopulta Lexie sai taas elämänsä järjestykseen ja jopa ystävystyi entisen vihollisensa Hopen kanssa uudestaan.

2000-luvulta eteenpäin sarjassa on alettu keskittyä yhä enemmän nuoriin hahmoihin kuten Belleen, Bradyyn, Shawn-Douglasiin ja Philipiin. Heidän joukkoonsa liittyivät pian ”avaruuskaksoset” Cassie ja Rex, jotka myöhemmin paljastuivat Katen ja Romanin lapsiksi. Marlena synnytti heidät ollessaan Stefanon vankina. Myös Mimi liittyi sarjaan hänen isänsä hylättyä hänen perheensä.

Bellen ja Shawnin suhteeseen on keskitytty eniten. He lupasivat pysyä neitsyinä avioliittoon asti ja vaihtoivat siveyssormuksia. Toinen suhde, johon on keskitytty on ollut Bradyn ja Philipin kilpailu Chloesta. Salemiin saavuttuaan Chloe käytti mustia vaatteita ja isoja silmälaseja. Monet kutsuivat häntä Golgatan Olgaksi. Hän järkytti oppilaat saapumalla päättäjäistansseihin seksikkäässä punaisessa mekossa. Philip tapaili häntä ensin vain pilan vuoksi (hänen piti jättää hänet ja särkeä hänen sydämensä), mutta sitten hän rakastui Chloeen. Brady alkoi etääntyä perheestään, koska hän inhosi äitipuoltaan Marlenaa. Hän kertoi asiasta Chloelle. Loppujen lopuksi Bradysta ja Chloesta tuli pari, mutta Victorin mielestä Chloe ei ollut tarpeeksi hyvä Bradylle, joten hän hoiti Chloen ulkomailla laulamaan oopperaa. Tony palasi uutena Dimeroiden johtajana varastamaan Marlenan Johnilta. Hänen motiivinsa säilyivät salassa monta kuukautta, mutta sillä aikaa hän aiheutti ongelmia monille salemilaisille. Stefano oli jättänyt hänelle sinisen avaimen kertoen, että se avaa hänen salaisuutensa menneestä ja tulevasta. John ja Tony yrittivät selvittää avaimen salaisuutta monta kuukautta. Lopulta avain avasi Rexin ja Cassien rannekkeet. Johtolangat johdattivat Tonyn Kaksosten tähtikuvion muotoiselle saarelle. Saarella hän käytti avainta avatakseen Stefanon päiväkirjan, joka sisälsi tietoa Bradyjen ja Dimeroien välisestä sodasta. Se myös paljasti, että John on Daphne Dimeran poika ja siten myös Tonyn velipuoli. Tonyn ansiosta myös Samin ja Lucasin välit alkoivat lämmetä, kun Sami melkein kuoli Tonyn luona. Taistelut Tonya vastaan paljastivat Johnin olevan ISA:n agentti.

Kirjoittajat alkoivat myös hyödyntää sarjan uusinta hahmoa Nicole Walkeria. Hän oli alunperin tyttö huonoista piireistä, mutta Sami palkkasi hänet Titanin malliksi. Myöhemmin Kate maksoi hänelle suuren summan rahaa, jotta hän naisi Katen pojan, Lucasin. Avioliiton piti auttaa Lucasia saamaan poikansa huoltajuus. Robertsien myötä Nicole alkoi himoita valtaa ja rahaa, mikä vei hänet Katen kauhuksi Victor Kiriakisin sänkyyn. Erottuaan Lucasista, hän nai Victorin. Hän joutui ongelmiin Victorin kanssa uhmattuaan häntä. Selvittyään tappavasta kohtauksesta, joka halvautti hänet seitsemäksi vuodeksi, Victor ei enää halunnut olla avuton. Siksi Victor käytti hyväkseen tietoa, että Nicole tappoi Colin  Murphyn. Näin hän sai vallan Nicolesta.

Katsojalukujen ollessa kaikkien aikojen alimmat ja NBC:n uhatessa lopettaa sarjan, James Reilly palasi pääkäsikirjoittajaksi vuonna 2003. Hänen tehtävään oli palauttaa sarja pohjamudista. Hänen keksintönsä oli erittäin kyseenalainen Salemin sarjamurjaaja-juoni. Juoni alkoi Abe Carverin ampumisella, joka hämmensi koko Salemia. Vielä hämmentävämpää asiasta teki sen, että ennen kuolemaansa hän osoitti Maggie Hortonia, jota ei kuitenkaan koskaan epäilty tappajaksi. Jack Deverauxia iskettiin päähän tiilellä, koska hän tutki Aben murhaa. Maggie, joka oli nähnyt Aben murhan, mutta sulkenut sen mielestään, oli seuraava uhri. Hänet hakattiin likööripullolla. Caroline Brady myrkytettiin ja hänen lapsenlapsena Cassie Brady puukotettiin ja tungettiin pinâtaan kiitospäivänä. Romanin kurkku viillettiin auki hänen häissään uuden vuoden aattona. Tony DiMeran pahoinpiteli tiikeri sirkuksessa, jossa hän oli luvannut paljastaa tappajan nimen. Tony selvisi hyökkäyksestä, mutta hänelle annettiin tappava määrä lääkettä. Tonyn murhan yhteydessä tappajaksi paljastui Marlena Evans.

Marlena ehti murhata vielä Doug Williamsin ja Alice Hortonin. Marlena saatiin ja kiinni, ja hänet tuomittiin vankilaan teoistaan. Nicole juoni Marlenan murhaa, jotta Marlena ei paljastaisi hänen tappaneen Victor Kiriakisia. Nicole sai värvättyä ystävänsä Crystalin avukseen. Marlena ammuttiin vankilan katolle, koska hänen luultiin karkaavan. Kun Marlenaa oltiin hautamaassa, hän heräsi. Pian hän kuitenkin vaipui taas tajuttomuuteen.

Seuraavan kerran Marlena heräsi trooppisella saarella. Hänen järkytyksekseen saarella olivat myös kaikki hänen uhrinsa. Saari oli täydellinen kopio Salemista. Oikeassa Salemissa Jennifer alkoi saada mystisiä viestejä Jackilta. Hän päätti luottaa viesteihin ja sai kyydin trooppiselle saarelle. Häntä lähtivät seuraamaan huolestuneet Hope ja Patrick, jotka koneensa räjähdettyä päätyivät myös saarelle.

Samoihin aikoihin Jan Spears palasi Salemiin haaveenaan palata yhteen Shawn Bradyn kanssa. Bellen valehtelu Marlenan alibista sai aikaan ison kuilun hänen ja Shawnin suhteessa. Pian Shawn päättikin lähteä Salemista. Hän ei kuitenkaan tiennyt, että Janilla oli suunnitelmia hänen varalleen. Jan oli Nicolen avulla kasannut maaseutuasuntoonsa häkin, jonne hän aikoi teljetä Shawnin. Jan houkutteli Shawnin asuntoonsa ja huumasi hänet. Samaan aikaan huolesta sekaisin oleva Belle sai Philip Kiriakisista lohduttajan. Philipillä oli kuitenkin toinenkin syy ryhtyä Bellen turvakallioksi. Hän huomasi pian olevansa rakastunut Belleen. Käänne miellytti Jania, joka käytti tätä erottaakseen Shawnin ja Bellen lopullisesti.